Uczniowie sporządzali:
- danie zasadnicze - filet z łososia marynowany w imbirze, miodzie i kolendrze; gotowany na parze; podany z purée z topinamburu, ziemniaków i kalafiora oraz grillowaną cukinią; dodatkiem były też kiełki lucerny, jajo przepiórcze i prażony słonecznik;
- deser - budyń czekoladowy z sosem truskawkowym.
Uczestnicy konkursu mieli okazję brać udział w kursie carvingowym prowadzonym przez mistrzów - Pawła Sztenderskiego i Grzegorza Gniecha oraz obserwować pokaz cukiernika - chocolatiera - Pawła Górnego. Nasi uczniowie wrócili z medalami oraz dyplomami za udział w konkursie, bogatsi o nowe, cenne doświadczenia oraz obserwacje kulinarne, zadowoleni, iż mieli okazję spotkać wiele znamienitych osób związanych z branżą gastronomiczną. Już niebawem kolejne zmagania konkursowe, w których będą brali udział uczniowie naszej szkoły. Do udziału w takich wydarzeniach zachęcamy Was gorąco, dając niezmiennie szansę na udział wszystkim zainteresowanym.
Anna Zwierska-Dampc