Klasy gastronomiczne PCKZiU w Pucku, tradycyjnie w ostatni weekend września, uczestniczyły w Darach Ziemi. Uczniowie  mieli okazję podchodzić do stanowisk pełnych  ciast, chlebów, nalewek, wędzonych wędlin, miodów, serów długo dojrzewających czy powideł.
Na wszystkich stoiskach praktycznie ze wszystkich regionów Polski można było nie tylko kupić, ale także smakować wyroby. Wybór był okazały.

Czytaj więcej...

Projekt
„PCKZiU w Pucku kształci zawodowo w Europie”

Dzisiejszy dzień był bardzo bogaty w wydarzenia. Uczestnicy projektu odebrali swoje buty robocze oraz koszulki i plecakoworki projektowe. Następnie napisali test ze znajomości Hiszpanii oraz gastronomii lub logistyki – w zależności od profilu.

Po powrocie sprawdzimy, czy wzbogacili się o nową wiedzę...

Kolejnym punktem dzisiejszego programu było przygotowanie kulturowe. Rozpoczęło się ono od spotkania z naszym gościem, który brał udział w podobnym projekcie 4 lata temu, naszym absolwentem, Arkiem Szumlasem.

Następnie p. Anna Zwierska-Dampc opowiedziała o kulturze Hiszpanii. W ramach prezentacji kulinarnej strony Półwyspu Iberyjskiego uczniowie przygotowali hiszpańskie churros, pysznie się przy tym bawiąc.

Na koniec p. Dorota Pawłowska poprowadziła lekcję podstaw hiszpańskiego.

A dokładnie za tydzień wylądujemy w słonecznej Maladze...

Relacja zdjęciowa: Przygotowanie kulturowe

Przedsięwzięcie „PCKZiU w Pucku kształci zawodowo w Europie
o numerze 2022-1-PL01-KA122-VET-000071330
realizowane na zasadach Programu Erasmus+ w ramach projektu
Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego
finansowane ze środków programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego
.

Przyznana kwota dofinansowania ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+) wynosi 394 165,57 PLN
w podziale: 82,52% środki europejskie, 17,48% środki krajowe.

Wszystkie wrześniowe soboty są zajęte przez przygotowania do wyjazdu. P. Dorota Pawłowska poprowadziła przygotowanie językowe.
Oprócz powtórzenia angielskiego słownictwa gastronomicznego i logistycznego oraz poznania nowych, hiszpańskich słów, uczniowie napisali pre-test z języka angielskiego, aby po przyjeździe sprawdzić, jak poprawiła się ich znajomość tego języka.

Konkurs filmowy pt. "Europejski Rok Umiejętności"!

Do udziału zapraszamy uczniów/uczennice (pojedynczo lub w duetach) ze szkół branżowych, techników i liceów mających siedzibę na terenie województwa pomorskiego. 

Wystarczy nagrać i przesłać krótki filmik (3-5 minut) promujący Europejski Rok Umiejętności. Prace mogą przedstawiać np.: projekty szkolne w zakresie doskonalenia umiejętności zawodowych, praktyki zawodowe odbywane przez uczniów, działania w ramach projektów unijnych skierowanych do młodzieży dot. rozwoju kwalifikacji i kompetencji; scenki dotyczące wybranych przez młodzież zawodów i związanych z tym umiejętności, i in. Inspiracją mogą być zakończone niedawno zawody Euroskills2023 w Gdańsku.

Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody pieniężne: (I miejsce 2000 zł, II miejsce 1200 zł, III miejsce 600zł).

Czytaj więcej...

Projekt
„PCKZiU w Pucku kształci zawodowo w Europie”

Wszystkie wrześniowe soboty są zajęte przez przygotowania do wyjazdu. P. Dorota Pawłowska poprowadziła przygotowanie językowe.

Oprócz powtórzenia angielskiego słownictwa gastronomicznego i logistycznego oraz poznania nowych, hiszpańskich słów, uczniowie napisali pre-test z języka angielskiego, aby po przyjeździe sprawdzić, jak poprawiła się ich znajomość tego języka.

Przedsięwzięcie „PCKZiU w Pucku kształci zawodowo w Europie
o numerze 2022-1-PL01-KA122-VET-000071330
realizowane na zasadach Programu Erasmus+ w ramach projektu
Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego
finansowane ze środków programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego
.

Przyznana kwota dofinansowania ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+) wynosi 394 165,57 PLN
w podziale: 82,52% środki europejskie, 17,48% środki krajowe.

Wszystkie wrześniowe soboty są zajęte przez przygotowania do wyjazdu. P. Dorota Pawłowska poprowadziła przygotowanie językowe.
Oprócz powtórzenia angielskiego słownictwa gastronomicznego i logistycznego oraz poznania nowych, hiszpańskich słów, uczniowie napisali pre-test z języka angielskiego, aby po przyjeździe sprawdzić, jak poprawiła się ich znajomość tego języka.

UWAGA!!!

Od 18.09.2023 roku (poniedziałek) nastąpi zmiana planu lekcji.

Zapraszamy do udziału w gastronomicznej wycieczce dydaktycznej, w terminie 22 września, na "Dary Ziemi" w Kolibkach.

Dary ziemi

Zapisy u Pań Ewy Kowalskiej i Anny Zwierskiej-Dampc.

O udziale decyduje kolejność zgłoszeń.

Czytaj więcej...

 

W związku z patronatem Marszałka Województwa Pomorskiego nad konkursem Wydziału Filologicznego Uniwersytetu Gdańskiego "Moje studia dla planety. Ożywczy żywioł wiatru i morza" dla uczniów szkół ponadpodstawowych województwa pomorskiego oraz studentów i doktorantów Uniwersytetu Gdańskiego. Uprzejmie prosimy o promocję naszego konkursu wśród uczniów szkół ponadpodstawowych województwa pomorskiego. Konkurs potrwa do 6 października.

Zapraszamy do udziału w konkursie na post ze zdjęciem na Instagram

@filologicznyug#studiadlaplanety #zywiolwiatruimorza #filologicznyug #nafilologicznym

Czytaj więcej...

Jako Ludowe Zespoły Sportowe -  organizujemy 2 konkursy: ekologiczny i plastyczny - zapraszam jako pomysłodawca i koordynator do szerokiego udziału i pomoc w rozpowszechnianiu informacji.

Wszelkie miejsca dozwolone: szkoły, kluby, organizacje społeczne, stowarzyszenia...  itd.

NAPRAWDĘ cenne nagrody czekają!!!

Regulamin i informacje : Jan Trofimowicz

W czwartek 7.09.2023r. klasa 1TE wraz z wychowawcą wybrała się do pobliskiego Muzeum Sportu Wiejskiego w Łebczu. P. Jan Trofimowicz bardzo ciekawie i z humorem przedstawił historię sportu wiejskiego oraz sportowców pochodzących z okolicznych wsi. Niektórzy uczniowie ze zdziwieniem odkryli, że ich znajomi i sąsiedzi zapisali się na kartach historii sportu. Następnie młodzież wzięła udział w przygowanych dla nich konkurencjach sportowych. Zwycięzcy otrzymali nagrody. Czas minął szybko a uczniowie mieli okazję poznać się lepiej.

Czytaj więcej...