W minionym tygodniu gościem naszych szkolnych progów był Pan Paweł Sztenderski - Mistrz Polski w Carvingu w 2011 r., a także zwycięzca w prestiżowym międzynarodowym konkursie Melonouvy Sampionat oraz zdobywca brązowego medalu podczas Olimpiady Kulinarnej IKA 2012.
Paweł Sztenderski może pochwalić się również zwycięstwami we wszystkich konkursach, w których startował w 2010 i 2011 roku, natomiast w 2014 zdobył srebrny medal na Kulinarnym Pucharze Świata w Luxemburgu.
Tak o carvingu mówi nasz gość: "Jest to sztuka. Chyba jest to dość trafne określenie. Carvingowcy, czyli osoby zajmujące się carvingiem są zatem artystami. Carving powstał, wyodrębnił się z tzw. sztuki pałacowej. Pierwsze wzmianki o fantazyjnym, artystycznym wycinaniu owoców i warzyw pochodzą z Chin, z okresu panowania dynastii Tang (VII – X w.). Rozkwit carvingu miał miejsce nieco później, podczas rządów dynastii Song (X-XIII w.). Właśnie wtedy carving opuścił cesarskie komnaty i pałace. Nie trafił co prawda od razu pod strzechy, ale stał się zdecydowanie bardziej przyjazną formą, zwłaszcza wśród klasy średniej. W mniej więcej tym samym czasie (XIII – XIV w.) również w Tajlandii carving stał się szerzej znaną sztuką. A to za sprawą corocznego święta religijnego Loy Krathong. Wtenczas sztukmistrzyniami były kobiety pracujące na królewskim dworze, które zaczęły wycinać przepiękne owocowe i warzywne dekoracje również w swoich domach, dla swoich gości. Obecnie Tajlandia jest uznawana za kolebkę światowego carvingu. Władze Tajlandii uznały sztukę carvingu za element dziedzictwa narodowego. W celu propagowania i ochrony, fantazyjne wycinanie z warzyw i owoców wprowadzono do kanonu zajęć szkolnych."
Uczniowie naszej szkoły, kształcący się w zawodach Kucharz oraz Technik żywienia i usług gastronomicznych mieli okazję zobaczyć prace Pana Sztenderskiego, obejrzeć nożyki i dłutka używane podczas wycinania z warzyw i owoców, zasięgnąć informacji o kursach, dowiedzieć się jak można wykorzystać carving w przyszłej pracy zawodowej.
Uczestnicy mieli także okazję przekonać się, iż carvingu można nauczyć się szybko, poprzez poznanie odpowiednich technik cięcia, właściwego trzymania nożyków, a potem pasja zrobi swoje.
Uczennica klasy I b - Sara Wegner udowodniła, na oczach koleżanek i kolegów, iż trzymając nożyk w ręku po raz pierwszy, można już stworzyć coś pięknego... Brawo Sara!
Tekst:
Ania Zwierska-Dampc
Zdjęcia:
Maja Lewandowska (IITE)