W dniu 27 września obchodziliśmy w szkole Światowy Dzień Turystyki. Tegoroczne hasło wydarzenia to: „Turystyka dla wszystkich, promocja powszechnej dostępności”.
Święto zostało ustanowione w 1979 roku z inicjatywy Światowej Organizacji Turystyki działającej z ramienia ONZ. Obchody mają kształtować społeczną świadomość dotyczącą znaczenia i roli turystyki we współczesnym świecie, zarówno w aspekcie kulturowym jak i gospodarczym.
Tegoroczne obchody przybrały w naszej szkole postać mini targów turystycznych. Odbiorcą wydarzenia była społeczność naszej szkoły.
Wśród zaproszonych wystawców znaleźli się:
- Polskie Towarzystwo Turystyczno Krajoznawcze Gdynia
- Kajakowe Meandry Reda
- Biuro turystyczne Lucas Tour Rumia
- Zero Project – paint ball Reda
- Szkoła językowa Helen Doron Puck
- Home Care – masaże lecznicze Patryk Markowski
- Primavera Conference & Spa Jastrzębia Góra
- Restauracja Papaj Jastrzębia Góra
- Cukiernia u Gosi Żelistrzewo
- Clean Service Gdańsk
Młodzież miała okazję wysłuchać następujących wykładów:
- „Światowy Dzień Turystyki. Działalność PTTK”. Pani Alicja Wrzosek; Polskie Towarzystwo Turystyczno Krajoznawcze Gdynia.
- „Dieta roślinna- nowy trend?” Pani Magdalena Maciejewska-Cebulak – dietetyk Primavery Converence & Spa, psycholog, autorka książki „Nie daj się rakowi. Wsparcie żywnieniowe w chorobie nowotworowej”, doktorantka na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym w Katedrze i Klinice Onkologii i Radioterapii.
- „Kajaki – moja pasja”. Sławomir Damrath, Kajakowe Meandry.
Uroczystość uświetniały występy szkolnego zespołu muzycznego, pod opieką Pani Moniki Wołoszyk, który przygotował repartuar związany z tematyką podróżniczą.
Dodatkową atrakcją była wystawa zdjęć nauczyciela i podróżnika z zamiłowania – Pana Piotra Widerskiego – Afryka w obiektywie.
Oferta wystawców cieszyła się dużym zaiteresowaniem naszej młodzieży, która mogła poszerzyć swoją wiedzę dotyczącą zagadnień związanych z turystyką.
Niepowtarzalną okazją dla uczniów kierunków gastronomicznych było zaprezentowanie swojej wiedzy i umiejętności z zakresu obróbki wstępnej surowców Szefowi Kuchni Primavery Conference & Spa w Jastrzębiej Górze, co zaowocowało wygraniem voucherów na wejście do Aquaparku w wymienionym obiekcie.
Osobom, które zapragnęły chwili relaksu, specjalista stanowiska Home Care oferował masaże.
Mamy nadzieję, że tego typu wydarzenia rozbudzą w młodych ludziach ciekawość świata i pasję podróżowania, wszak powszechnie wiadomo, iż PODRÓŻE KSZTAŁCĄ...
Tekst:
Anna Zwierska-Dampc, Ewa Kowalska, Barbara Budzisz
Zdjęcia:
Klaudia Lilla, Angelika Jeka, Mirosław Drożak